De Begeleider heeft de uitbreiding van een vrijstaande woning in Hoevelaken begeleid. De eigenaren wilden niet zomaar 'een doos' aan hun woning toevoegen.
In 2050 moet Nederland energieneutraal zijn. Dit streven heeft een enorme impact op bestaande gebouwen, zeker ook op woningen. Om klanten van De Keurder en De Begeleider beter te kunnen adviseren in deze energietransitie, heeft bouwkundig keurder en bouwbegeleider Pieter de Wit met succes de cursus Passiefhuis gevolgd.
Hij mag zich nu Kern-gecertificeerd Passiefhuis-adviseur noemen. “Maar het belangrijkste is dat we met De Keurder en De Begeleider klanten nu beter kunnen adviseren over de route naar een energiezuinige woning. We krijgen daar steeds meer vragen over.
Een passiefhuis is een gebouw dat voldoet aan de eisen van het internationale Passiefhuis-certificaat. Deze woningen mogen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruiken voor ruimteverwarming. Gekscherend wordt er wel gezegd dat je je huis moet kunnen verwarmen met een föhn! Een Nederlands passiefhuis gebruikt vier keer minder energie dan een Nederlandse nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit dan een nieuwbouwwoning. Het passiefhuis gebruikt voor verwarming passieve warmtebronnen zoals de zon, de bewoners, aanwezige apparaten en eventueel een andere warmtebron zoals infra-roodpanelen, warmtepomp of elektrische kachel. Het gaat dus niet om toepassing van bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen, maar om warmtewinst door de zon te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door ramen zoveel mogelijk aan de west-, zuid- en oostgevel te plaatsen. De warmte van de passieve warmtebronnen wordt met thermische isolatie en hoge kierdichtheid binnengehouden.
KERN (Kennisinstituut Energetische Renovatie en Nieuwbouw) zet zich in voor een succesvolle energietransitie in de bouw. Het instituut maakt kennis op het gebied van bouwfysica, bouwstoffen en energiesystemen toegankelijk voor vakmensen in de bouw. Onder meer door het geven van cursussen en organiseren van kennissessies.